fredag 27. mai 2011

Vi har et barn med CVI

I to dager har vi vært på kurs om CVI på Huseby kompetansesenter. Det har vært innholdsrike dager og vi har fått masse nyttig informasjon om hvordan man kan tilrettelegge for barn med denne synshemmingen. CVI er en synsproblematik som skyldes dysfunkjon eller skade i hjernen. Det kan virke som barnet ser god, men det kan ha problemer med å orientere seg eller å skjønne hva det ser for noe. Noen barn kan ha problemer med å orientere seg og finne frem. For omgivelsene kan det være vanskelig å forstå vanskene og hvorfor barnet oppfører seg som det gjør. Mange barn med CVI holder seg i nærheten av foreldrene, dette er en strategi de har utviklet fordi det er vanskelig å orientere seg på ukjente steder. Mange i omgivelsene rundt kan oppfatte barnet som veslevoksent og klengete på foreldrene. Det er ikke det som er grunnen, barnet har laget seg en strategi for å klare å orientere seg og bruker de voksne som en trygg støtte for å føle mestring. Vansken kan opptre hos barn som ikke syntes å ha andre problemer, og fungerer godt evenmessig. Grunnen til at vi vet at Frida har dette er at hun er prematur og vi var så heldige at vi bodde i riktig kommune og fødte på riktig sykehus, dette gjorde at vi ble spurt om å delta i et forskiningsprosjekt som Rikshospitalet drev med. Etterhvert kom også Huseby med i prosjektet. Dette er vi utrolig glade for i dag. For uten denne forskningen og deltagelsen er det ikke sikkert noen hadde skjønt at Frida hadde denne problematikken. Det som nå er spennende er at PPT ikke kan noe om det og hvordan skal vi da få tilrettelagt på riktig måte. Men fordi Frida har en super skole som har lyst til å lære nye ting og ønsker å tilrettelegge for henne på en best mulig måte har vi vært så heldige at internveilederen for spes ped på skolen og læreren til Frida har deltatt på kurset.

Nå må vi bare få PPT inn og få de til å tilføre en del ting som det er viktig at er med i sakkyndig vurdering. Fortsatt er det en vei å gå og mye å finne ut av, men veien blir til mens vi går og skolen er veldig innstilt på å hjelpe oss i jungelen av alt som finnes så tror jeg at dette skal gå bra.

Noe av informasjonen som står her er hentet fra Huseby sine sider. Det ligger det masse god informasjon og masse nyttige ting for oss som har et barn med en synsproblematikk eller for andre intereserte.2 kommentarer:

Hege sa...

Høres ut som et veldig intresant kurs du har vært på. Alltid intresant å lære noe nytt, eller mer om noe man kan litt om fra før.
Du spurte i bloggen min om hvor jeg hadde kjøpt bakebollen min. Og jeg mener det var på Clas Ohlson. Jeg liker den veldig godt!
Ha en finfin helg!
:-)

Lisbeth Bula sa...

Hmmm. Interessant for meg..
Men viktigst: godt å høre at dere har folk som tar seg av saken, lærer ting og hjelper Frida! Mammaer som kan være tydelige er heller ikke av veien, og du har sikkert stått på for henne, du.